Sta Je Lajf Kouč?

Nikolina Bucalo

Sta Je Lajf Kouč?

Sigurna sam da ste za rec “Life Coach” ili “Business coach”  culi makar jednom, a ako se pitate sta to znaci evo ukratko da objasnimo.

To su ljudi koji vam mogu pomoci da promeniti zivot iz korena na bolje! Lajf Koač je osoba koja se fokusira samo na vas, vas razvoj emotivni kao i fizicki u celini, na sadasnjost kao i buducnost. Zivot nije lak i nije lako izboriti se sa njim, problemima koji nas zaokupljuju. Neki uspevaju sa lakocom neki ne, zato smo mi tu da vam olaksamo i pokazemo pravi put.

Sta je “Lajf Kouč” ili ‘licni trener’’?

Kao profesija “Licni trener” ili “Lajf Koač” je jos uvek novo zanimanje I razvija se veliko brzinom. Sta je zapravo licni trener? Pitanje koje se uvek postavlja, to mozemo definisati kao osoba na koju se mozemo osloniti 24\7 da nam omogne da vodimo I napredujemo u nasem zivotu kao I da te promene budu pozitivnog karaktera. Te promene mogu biti u okviru posla, zdravlja, privatnog zivota, karijere, duhovnosti…

Vazno je znati da postoji vise vrsta trenera koji se mogu opredeliti za vise ili jednu oblast.

Sta je “Biznis Kouč”?

Biznis trening je kreativan odnos izmendju trenera i klijenta koji se fokusira na ostavrivanje ciljeva pojedinca ili celog tima, ali i cilju poboljsanja produktivnosti rada i postizanju zeljenih ciljeva. Zadatak i cilj biznis koaca je postzanje vidljivih rezultata koji su definisiani ili odredjeni na pocetku koucinga.

Primarni zadaci biznis trenera na koje se fokusira su:

 • Postavljanje glavnog pitanja koje navodi klijenta ka ciljanom resenju
 • Postavljanje strategije u cilju daljeg poslovanja u vidu postzanju boljih rezlutata
 • Biti aposolutna podrska u prvazilazenju prepreka koje stoje na putu ka boljim rezlutatima

Nase glavne taktike za treniranje:

 • Jednostavan prikaz problema I strukturan nacin postavljanja pitanja I navest vas na odgovor koji zeliti
 • Nase tehnike koje cevas motivisati I usmeriti u ciljanom pravcu
 • Vasu motivaciju I sticanje veceg uvida u celu situaciju na projektu koji vi ili vas tim radite

Glavni alati za koučing

Koucing svakako daje vidljive rezlutate koji ce biti primeceni i od strane vaseg tima, zaposlenih kao i klijenata. Koučing je poput sportskog treniranja samo sto je predmet  fokusiranja na pojedinca i njegove ciljeve kako bi poboljsalji vec postojece ciljeve,postavili nove i dobili vidilje rezultate. Vas trener je tu za vas da pomogne pojedincu kao i celom timu da prepoznaju, razumeju ieleminisu barijere koji blokiraju ka vasem daljem napredovanju. Rezlutati odmah mogu biti vidljivi u vidu poboljsanog radnog odnosa, bolji timski rad, veca produktivnost rada, smanjen broj konflikta… samim tim dolazi do povecanju zadovoljstva poslom i vecoj posvecenost organizacije.

Zasto treba imati “Lajf kouč” ili “Biznis kouč” ?

Najcesca pitanja i odgovori koji smo culi:

 • „Vec neko vreme sam  okruzen\a poslovima, ali nisam nista uradio.“
 •  “Moram da resim hitan zadatak, a neznam ni odakle da pocnem”.
 •  “Pa је ok, ali moglo bi biti bolje.”
 •  “Mislim da moj zivot stalno ide u stalan pravac da nesto nadoknadim.”
 • “Moj zivot je tako dosadan.”
 •  “Mislim da bi sve bilo ekstra da imam bolji posao.”
 • “Zeleo bih nekom ispricati svoje ideje sa nekim ko bi mi pomogao da ih ostvarim.”
 •  “Osecam se usamljeno, a nemam sa kime razgovarati da ne bi shavtili kao znak slabosti.”
 • “Skrivam problem u vezi jer ih ne mogu podeliti sa porodicom ili prijateljima, jer bi ispalo kao da sam neveran partneru.”
 • “Umoran sam od svakodnevne rutine I ne znam kako da nesto promenim.”
 • “Ne znam kako dalje. ”

Ako se pojedinac osece nezadovoljno ili ne motivisanom trener je tu da mu pomomgne da se nosi sa problemima koji mu ne dozvoljavaju da ide dalje. Zivotno treniranje pruza uvid u proctor i vreme za analizu izazova ili situacije kako bi sagledali i nasli najbolji rezlutat.

Koač je tu za vas i savetovanje kao i testiranje novih ideja koje se sprovode u uspesan plan, da li to bio intervju za posao, prezentacij za novi hobi… Ako imate osecaj da ste izgubili svoj put ili volju za njim mi cemo vam pomoci da se fokusirate i vratite motivaciju za vasim prvobitnim ciljem i indefikujemo predmet vaseg cilja zajedno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *