Verbalna Komunikacija

Nikolina Bucalo

Verbalna Komunikacija

Verbalna i Neverbalna Komunikacija u Poslovnom Kontekstu

U jednoj recenici verbalna komunikacija predstavlja razmenu poruka, reci odnosno govor koji moze biti pisan ili usmen. Medjutim kad se spomene komunikacija prvo sto nas asocira je govor, medjutim komunikacija je mnogo vise od samo toga.

Osim sto je neophodna i od velike vaznosti u svim organizacijama, komunikacija je od izuzetne vaznosti jer se moze prepoznati dinamika i odnos u preduzecu.

Postoji dve vrste komunikacije verbalna pisana i verbalana usmena komunikacija.

Verbalna pisana komunikacija

Je oblik komunikacije koji je trajan i obezbedjuje trajan oblik za buducnost. On obuhvata dopise, izvestaje, formulare, pisma i druga dokumenta koja se koriste za komunikaciju. Treba voditi racuna da je poruka jasna i prilagodjena onom kome je namenjna. Najvaznije kod ove vrste komunikacije je treba koristiti poznate i precizne izraze. Prednost ove kumunikacije je sto se moze velikom brzinom preneti vecem broju ljudi u kratkom vremenskom periodu.

Verbalna usmena komunikacija

Ovaj oblik komunikacije je deo naseg svakodnevnog zivota. Najcesci vid ove kumunikacije je sam govor, i sastoji se od dosta informacija. Veoma je bitno znati da je ovo dugotrajna komunikacija i podrazumeva neka osnovna pravila ponasanja, slusati biti ljubazan tokom razgovora, ostaviti dobar prvi utisak o sebi ili koga predstavljas. Najvaznije tokom ove komunikacije je da pazljivo slusamo drugu osobu , zapamtimo neke osnovne stavari kao npr njegovo ime ili osnovne karakteristike teme.

Verbalna komunikacijja ima dva osnovna vida Monolog i Dijalog.

Monolog podrazumeva okrenutost ka sebi. Kod njega je od velikog znacenja govor tela pri iznosenju svojih misli. Najpozeljnije je izbegavanje stranih reci ili nepoznatih izraza radi jasnije komunikacije. U zavisnosti na kom jeziku se vodi razgovor treba maksimalno iskoristiti maternji jezik, obavezno izbegavati zargon i paziti na tacnost izrazavanja.

Dijalog ili u samom prevodu razgovor je osnovni vid komunikacije. Dijalog cija je opsta suprotnost monolog je vid komunikacije izmedju jednog ili vise lica, moze biti pismenog ili usmenog razgovora.

Neverbalna Komunikacija

Neverbalna komunikacija obuhvata sve ono sto se ne izrazava govorom. Ona je vid komunikacije koja obuhvata govor tela, boja ili visina glasa, razliciti izrazi lica… Ova vrsta komunikacije je takodje od velikog znacaja jer je nacin da se osoba izrazi kroz svoj govor tela. Neverbalna komunikacija je od velikog znacaja u preduzecima izmedju rukovodilaca i saradnika kao i u odnosu sa klijentima i partnerima.

Neadekvatna komunikacija u preduzecu moze da izazove brojne probleme i posledice koji zajedno uticnu na kvalitet rada. Najcesce posledice su:

-Lose odluke
– Losa kordinacija rada
-Nesporazume u preduzecu izmedju zaposlenih i nadredjenih
-Otpor na promenu rada
-Los Kvalitet na proizvod i usluge…

Preduzeca koja imaju losu komunikaciju imace poteskoca da unaprede svoj proizvod i usluge koje prodavaju.

Treba imati u vidu verbalna i neverbalna komunikacija se svakodnevno sprovodi u zivotu kako privatnom tako i poslovnom. Prepoznavanje osnovnih i vaznih pravila pomocice vam da budete uspesniji ne samo u poslu nego i privatnom zivotu.

2 Responses

  1. Marija Saripovic каже:

    Ektra clanak 10/10 samo napred! hocu jos da citam!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *